HDR van 5 opnames

HDR5opnamesHDR-fotografie is een techniek die ik al heel wat jaartjes toepas bij het fotograferen van landschappen. Het geen wat wij met het oog zien is niet altijd even makkelijk om te fotograferen. Het contrast tussen de lucht en het landschap is in de meeste gevallen te groot. Bij het maken van een HDR opname maak je verschillende belichtingen van het landschap en de lucht. Deze verschillende belichtingen voeg je naderhand samen en zo kan je deze twee uiterste dichter bij elkaar brengen.

Een HDR-foto maakte ik altijd met 3 belichtingen als basis. Deze keer heb ik het eens geprobeerd met 5 opnames. Voor 3 belichtingen zit er een automatische bracketing functie op mijn camera. Dus zonder al te veel moeite heb je deze 3 belichtingen zo gemaakt. Om er 5 te maken heb ik na de drie opnames snel de belichting tijd veranderd en opnieuw 3 foto’s gemaakt. Na het maken van deze opnames had ik 5 verschillende belichtingen, namelijk: -2, -1, 0, +1, +2.

HDR-foto’s bewerken doe ik al vanaf het begin met Photomatix. Ik heb het wel eens met Photoshop of andere software proberen te doen, maar dat is me eigenlijk nooit zo goed bevallen. Na het samenvoegen van de foto’s haal ik het door Photoshop om vervolgens de kleuren en contrasten weer wat realistischer te maken. De dag dat ik deze foto maakte was het erg mooi bij het Beekbergerwoud, wat weinig wolken naar mijn smaak maar toch was het niet verkeerd.

Op het internet zijn veel HDR-foto’s te vinden, alleen naar mijn mening zijn deze vaak erg overdreven. Ik probeer met mijn HDR-opnames het altijd genuanceerd te houden. Het dus niet te overdrijven maar altijd waarheidsgetrouw te houden zoals ik het daadwerkelijk gezien heb.

IMG_3994_5_6_8_9_tonemapped

Geef een reactie