Lange sluitertijd zonder statief

Toen ik in 2011 mijn reis naar Tanzania maakte durfde ik het niet aan om mijn spiegelreflex camera mee te nemen. Bij thuiskomst, wanneer ik de foto’s ging bekijken, had ik hier toch wel spijt van. Afgelopen jaar (2013) ben ik naar Thailand en Laos geweest en had geen zin om weer teleurgesteld thuis te komen. Ik nam mijn Canon 40D gewoon mee met twee favoriete lenzen. Tijdens de eerste dagen van de reis merkte ik een duidelijk verschil met het maken van foto’s. Niet alleen omdat ik anders ging fotograferen dan in 2011 maar ook gewoon het verschil van kwaliteit.

We gingen backpackend door Thailand en Laos en daarom zag ik het niet zitten om mijn statief mee te sleuren. Ik vond het al heel wat dat ik mijn Canon 40D meenam samen met de lenzen. Toch komt er natuurlijk een moment dat je jezelf afvraagt of het toch niet beter was om het statief wel mee te nemen. Ondanks dat ik hier al een paar keer aan herinnerd werd, kwam de echte twijfel tijdens het bezoek aan het Kuangsi Waterfall Park. Deze waterval liep door het bos waardoor er niet heel veel licht was. Daarbij wilde ik geen bevroren watervallen in mijn foto’s dus werd ik gedwongen tot lange sluitertijden.

Voor het maken van deze foto heb ik een langere sluitertijd (1/4e van een seconden) en hoog diafragma (F22.0) gebruikt. 1/4e van een seconden is niet goed uit de hand te fotograferen, althans niet zonder enige steun. Deze foto heb ik genomen terwijl ik zoveel als mogelijk steun zocht bij een boom om zo stabiel mogelijk proberen te staan.

Na het nemen van een paar foto’s merkte ik dat dit niet voldoende effect had. De boom gaf steun maar toch was er sprake van bewegingsonscherpte. Ik had het vermoeden dat het indrukken en loslaten van de ontspanknop ook voor de nodige beweging zorgde. Ik heb mijn ontspanknop altijd op burst staan, dus zodra ik deze ingedrukt heb blijft de camera foto’s nemen. Dit ben ik ook gaan gebruiken met het maken van deze foto’s, ik maakte steeds 3 foto’s waarvan de tweede het beste was.

IMG_1126

One thought on “Lange sluitertijd zonder statief

Geef een reactie