Heimwee naar mijn RSS-feed

Zie jij door alle berichten, op sociale media, de artikelen die je graag wil lezen niet meer? Scrol jij terug door je tijdlijn om te kijken of je iets gemist hebt? Maak jij gebruik van verschillende lijsten op Twitter maar zorgt het er niet voor dat je de artikelen wel leest? Voor mij is dit allemaal erg herkenbaar en heb daarom heimwee gekregen naar mijn oude vertrouwde RSS-feed.

Een aantal jaar geleden maakte ik veel gebruik van RSS-feeds voor het bijhouden van websites/blogs die ik graag lees. Steeds meer websites kregen een plekje in mijn feed en zo kwam het nieuws naar mij toe. Ik bepaalde zelf wat er in mijn RSS-feed kwam en misschien wel belangrijker wat niet. De laatste jaren hebben sociale media kanalen dit overgenomen, zoals Twitter en Facebook. Maar is het daar beter op geworden? Of juist niet…

Wat is een RSS-feed?
Middels RSS-feeds van websites kan je ervoor zorgen dat de updates verschijnen in een RSS-reader. Hierdoor hoef je niet alle websites af te struinen waarvan je graag op de hoogte bent. Door je RSS-reader te openen zie alle nieuwe berichten van de websites waarop je geabonneerd bent. Je bepaald zelf wat je in de reader opneemt en dus wat je te zien krijgt. Op de meeste websites is het gemakkelijk om je hierop te abonneren, althans dat was het geval een paar jaar geleden. Hoe makkelijk dit tegenwoordig is weet ik (nu nog) niet.

Facebook bepaalt wat wij zien
Mijn grootste irritatie is ontstaan omdat Facebook is gaan bepalen wat wij zien. De volgorde van berichten zijn volledig willekeurig. Iedere keer wanneer ik mijn app open krijg ik andere berichten te zien. Dit maakt het onmogelijk om iets terug te vinden. Zover ik heb begrepen laat Facebook berichten van een fanpagina in eerste instantie aan 10% van de volgers zien. Zodra hier likes op volgen van de fans krijgen steeds meer volgers het bericht te zien. Op dit moment is Facebook ook aan experimenteren met een nieuwe manier, maar ik lees daar niet veel goeds over.

Gesponsorde berichten, spam?
Als fanpagina promoot Facebook gesponsorde berichten te maken, dit zorgt ervoor dat meer dan bovengenoemde 10% het bericht te zien krijgen. Ik heb het zelf op mijn fanpagina ook geprobeerd en het werkt. Al ben ik mij er wel van bewust dat dit storend kan zijn voor anderen. Zo zie ik ook steeds meer reclame voorbij komen op Twitter en Instagram. Dit maakt het voor mij nog lastiger om de gewenste informatie in beeld te krijgen.

Terug naar mijn oude vertrouwde RSS-reader
Ik ga het gewoon maar weer proberen via RSS-feeds. Zodat ik lekker de blogs kan lezen die ik nu mis. Zonder dat iemand anders bepaalt wat ik wel of niet te zien krijg. Gewoon simpel weer alle RSS-feeds waar ik mijzelf op kan abonneren. Google Reader is niet meer beschikbaar, dus ga ik het nu proberen met Feedly. Hierdoor ben ik wel mijn lijst kwijt met feeds. Schrijf jij nog blogs? Laat dan hieronder even een reactie achter met je website.

2 thoughts on “Heimwee naar mijn RSS-feed

  1. Ja, die stap overweeg ik ook te maken. Misschien goed als iedereen dat gaat doen… weer zelf de regie op je communicatieconsumptie te nemen…
    (Moeten we alleen nog een singlesignon-dienst hebben voor het achterlaten van reacties… Facebook degraderen tot die functie?)

  2. Zou mooi zijn als iedereen dat weer gaat doen. Op deze manier geven we de social media kanalen ook de mogelijkheid hier in te bepalen. Disqus is een dienst die het mogelijk maakt om via een account te antwoorden op blogs. Dus dan hebben we Facebook helemaal niet nodig 🙂

Geef een reactie