De wondere wereld van AI

Gepubliceerd op 31 mei 2023 om 12:30

Dat we de laatste jaren steeds digitaler zijn geworden en de technieken elkaar keer op keer overtreffen is een feit. De technieken die we tegenwoordig gebruiken in het dagelijkse leven worden steeds geavanceerder. Zo zijn de mogelijkheden van Photoshop en Lightroom, wat ik gebruik als fotograaf, ook steeds uitgebreider geworden. Maar als je denkt dat het niet gekker kan, dan blijkt dat toch nog steeds te kunnen. De laatste maanden zie je steeds meer AI (Artificial Intelligence) teksten en beelden voorbij komen.

Als fotografieliefhebber heb ik met verbazing gekeken naar het maken van beelden middels AI. Steeds vaker zag ik op mijn sociale media voorbeeld voorbij komen en dat maakte mij nieuwsgierig. Daarom heb ik toegang gevraagd tot de beta versie van Firefly (Adobe). Op Youtube had ik er wat van voorbij zien komen en dat wilde ik natuurlijk ook en proberen!

 

Na een paar weken kreeg ik toegang tot Firefly beta en kon ik mijn gedachtes (woorden) om gaan laten zetten tot beelden. Zodra je ingelogd bent op de website, de beta versie is nog een web based versie, dan krijg je tientallen voorbeeld. Hierbij is te zien op basis van welke woorden de beelden tot stand zijn gekomen. Dat zorgt voor inspiratie en voordat je het weet ben je eigen beelden aan het (laten) maken. Hieronder een kleine selectie van mijn creaties gemaakt met de beta versie.

Door steeds meer woorden toe te voegen aan de opdracht kan je het resultaat verfijnen. Ook kan je door borduren op 1 van de resultaten en die als basis nemen. Naast de woorden die het beeld maken kan je ook verschillende stijlen kiezen om zo'n beeld nog meer naar eigen hand te zetten.

 

Inmiddels hebben ze AI ook toegevoegd aan de beta versie van Photoshop. Ondanks dat ik er nog niet zoveel mee gedaan heb, vind ik het wel verbluffend wat er kan. Zo heb ik in een landschapsfoto een molen laten plaatsen waarbij de spiegeling in het water ook goed is uitgevoerd. Binnenkort wil ik hier wat meer mee gaan spelen, al is het alleen al om te kijken en ervaren wat ermee kan.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.